Venkovské kontinuum

Souhvězdí vrchoviny
1. 3. 2021
Společná
23. 6. 2021

Náves ve Skalce a v ní rozpustilá melodie května. Zvukem i obrazem óda na radost. Vonící svět jitří smysly svými fantaziemi a sbor šeříků, sedmikrásek, magnólií i pampelišek, konvalinek a mnoha dalších vynálezů biosférické přítomnosti završuje dokonalost. Tu, která na svět přivedla i jejich lidského pozorovatele a obdivovatele.
Tebe.

Na příjezdu do obce zjišťuješ překvapivou a doposud ti zcela utajenou věc – v širokém okolí statků a chalup se nachází hned několik lomů kamene. Jedny používané a celkem nové, jiné zas zarostlé a dávno opuštěné. Třeba jako ten nejmenší z nich hned při polní cestě do Dobré Vody.
Potom překročíš říčky napájející Skalský rybník a staneš na návsi před dobrovodskou kapličkou. Obec i za standartních podmínek klidná je v situaci o dva kilometry vzdálené uzavírky silnic ještě tišší a klidnější a jakoby naznačuje vykročení do nové dimenze. Či snad jen její návrat?
Pro vesničana běžná praxe, pro návštěvníka z aglomerací sedmý div.
Oba, třebaže každý po svém, už tyhle frekvence na svém rádiu naladí jen zřídkakdy. Když se tak však stane, začnou se dít zázraky a šťavnatá realita božského května má o aktéra víc.
A za kopcem už číhá Artolec!

Stromy, louky, křížky a samoty jsou ti staletými průvodci vedoucí tě po šesti set metrové vrstevnici až ke vsi dalekého vnitrozemí. Je vzdálená a přesto zvláštním způsobem blízká. I tady totiž končí silnice a po dopravních vlásečnicích sem doputují jen ti, kteří zde bydlí. Místo prodchnuté přirozeným řádem každodennosti.

Fascinující technologie 21. století zůstaly za humny a když kostelní hodiny odbijí třetí odpoledne, uvidíš, že čas se tu zastavil. Ku prospěchu či naopak? Kdo ví, ovšem bezčasý rozměr vesnického bytí téhle vrchoviny ti pokaždé přinese něco nového, nové zážitky, nové zprávy i nápady, nová pochopení.
Bezčasí je tvůrčí a zábavné.

A podepsalo se také na podobě střediskové obce Pfaffenschlag.
Největší osídlení na lány daleko kde nakoupíš a potkáš se s přáteli, kde spočineš u kostela i dalekých výhledů. Jen pohlédni k Brunnu a Griesbachu tam za kopci jihovýchodu!
Až se budeš procházet Arnolcem – u nás zaniklým poplužním dvorem, tady živou vesnicí – zjistíš, že dary bezčasí tě dnes přenesly do paralelní existence tebou dobře známých obcí českokanadského pohraničí.

Známých?
Vždyť i tady, 14 kilometrů jižně od Romavy, najdeš Českou Kanadu.