Telegraficky

Staňkovská pomezí
29. 10. 2019
Rok České Kanady
31. 12. 2019

Listopad si vzpomněl na babí léto a připravil sobotu hodnou českorudoleckého okruhu. Dávná sýpka, kde už jen zdivo a prach svědčí opuštěnému prostoru, se stává základnou tohoto odpoledne.
Po pár krocích k tobě promluví pozdní vesnický podzim. Esence polí, vsí, komínů i hnůj jsou jeho hlavními součástkami a tlející nádech javorového listí podél silnice spojovacím materiálem, který vytváří celek, jenž láká a vábí.
Svižně, s lehkovážnou radostí přibývají nadmořské metry k Peníkovu. Venku je blaženě, uvnitř božsky. Kouzlo krajiny resetuje mysl i tělo na stav nula. Na stav energie a síly.
Rudolecký prolom září svíčkami modřínů. Slunce samo sebou.
A je tu Peníkov.
Vodní pila, farma, cihlový komín lihovaru, pár chalup a slepic volně se vyskytujících po vsi. Ticho, ticho, ticho. Jen jediný zvuk se ti nese nad hlavou – to kdosi vpravdě intenzivně datluje v koruně osiky a svojí dřevěnou morseovkou vyťukává přirozený běh věcí. Ticho & Datel.
Asfaltové meandry tě přivedou až ke kamennému trezoru. Jeho obsah však bezpečně chrání žula, zůstává jen zážitek estetický. Za ním pak stoječínský.
Konec silničního světa obsahuje základní výbavu poctivé pohraniční obce – kapli, školu a kdo ví, i hostinec by se tu snad také našel. Výjimečné místo. Za ním tě cesty provedou další vznešenou realitou a až do Matějovce můžeš pobývat v úžasu. A odtamtud kamkoli dál taky.
U JZD opustíš navyklé směry, přes silnici vyšplháš nahoru do stráně a hle! – z téhle výšky se z kopců Prolomu stala terénní vlnka a vyhlídka přes ni ukáže samotné Dačice. Východ České Kanady má svůj ráz. Více borovic i bříz téměř až horských tvarů vyrůstajících z balvanů a skal. Na severu tvář Javořické vrchoviny a před ní ještě odkryté rokle Vlčí jámy. Tady je lepší běžet než jít.
Dole křižovatka čtyř cest, z nichž jedna tě odvede zpátky na spojnici Matějovec-Rudolec.

Po ní teď procházíš a kromě datlů se k tobě vrací i jejich souputník, který tě vyladí na nejzvučnější tón a spustí melodii, co zase naplno rozezní tvoje tělo. Až dole v Rudolci vystřídá soumrak den, znovu se narodíš.
Do ticha.