Záležitosti srdce

Skály, mlýny a ostrovy
27. 3. 2020
Českomoravská
3. 4. 2020

Lipové stromořadí zamířilo k Terezínu. Na svazích Vysokého kamene se leskne sníh a ohňová znamení připomínají pokračující obnovu lesního hospodářství. Ve velkém stylu se jí účastní i Kníže nad Kunžakem.
V kopci vodojem, observatoř a po okolí rozházené samoty. Právě tady zažiješ každé ráno i večer Jitra České Kanady.
A za nimi Horní zemi – jalovce a sosny, rokle, skály, balvany. V zimě drsnou, v létě vstřícnou. A pokaždé krásnou.
Svým objetím přepne tvé vědomí do režimu čistá duše a uvnitř se navzdory burácejícímu větru rozhostí ticho a klid.
Dřevitá vůně slunečného závětří u hromady bývalých smrků zahájí velkolepou oslavu. Jejím ústředním tématem jsou smysly. Tolik způsobů, jak se dotknout reality! A přitom kolik jich ještě zůstává v utajení? Kdo ví. Lidských pět je zatím tak akorát. Vyvážená směsice vjemů, chutí a vůní.
Když jsi skoro nahoře, je to právě vůně lesních ohňů, která tě vrátí k pravé a hutné skutečnosti.
Na observatoři tvého srdce panuje nejvyšší pohotovost. Jaká nová pozorování ji ještě čekají?

Kromě místního ticha vnímáš i jeho vzdálenou odezvu pramenící z aktuálního dění. Jejich společný hlas je i tvým hlasem, a proto nasloucháš.
Hvozdy Horního boru se postavily vanoucí síle a vítr se zastavil.

Mostecké polesí (rozc.) ohlašuje rozcestník českých turistů. Ovšem z polesí je po zásahu shůry – osudu i LČR – spíše pomezí a namísto divokého kanadského teritoria jsou karpatské poloniny. Zcela nové obrazy tě obklopí na cestě ke Trojáku, legendární destinaci, kde místodržící tří panství upevňovali svůj vztah ke karbanu sedíce každý na území své domoviny. Kde se nacházel stůl i zázemí, mělo na výsledek hry nejspíše pramalý vliv, o tom již pověsti mlčí.

Říše smrků ustoupila a světlo světa spatřilo přepestrý reliéf Horní země.
Vlčí jáma však i tentokrát zahajuje své představení způsobně a po překročení silničky do Rožnova se nad tebou uzavře temný les. Prameny, rokle i roklinky, žula a skalní ostrohy. Vlci spí.
Traktor s vyvážečkou pak probudí dačický horizont nad strážními věžemi a ze stinného místa se díky činorodé aktivitě obou stává Sluneční zátoka. Nový režim táboření znamená jediné – nové výzvy pro jeho dramaturgy!

Z jámy už ale k ostrůvkům, mezím a Radíkovům. Dolní pro všechny, Horní jen pro zasvěcené.
Nade vším bdí ušlechtilý Měděný král, Kuprštajn. S vytrvalostí sobě vlastní si k sobě už po tisíce let přitahuje skály a borovice. Jen prozkoumej jeho království, odmění tě a daruje nová území.

Tehdy uvidíš opravdový Nový Svět a ucítíš horský dech Terezína. Jinde už roztály, oni dva si své ledové krystaly dosud zachovávají. Ještě malou chvíli.
Ve tvé srdeční pozorovatelně cosi zažehlo plamen. Co v tobě bylo zmrzlé, již také brzy roztaje, a až doputuješ na Jitra, budeš vědět, co je tím ohněm.
Láska.

 

Věnováno Janě a Honzovi Svobodovým a jejich Srubu U Kocoura na úpatí Vysokého kamene.
Díky za podporu filmu Česká Kanada vypravuje!