Podzim začíná u Blažejova

Zápisník pohraničních javorů
14. 8. 2018
Krajiny Září
14. 9. 2018

Je sobota a do večerních Slavonic přichází déšť. Typem zahradní, pozvolný, s mírným přesahem do kategorie Jihočeský dlouhotrvající, kdy nebe zešedne a po několik dnů tak i zůstane. A je sychravo a snad jen štrúdly a zázvorové čaje zahřejí.
Prší i za kolejemi u poutního kostela a to už je letos co říct! Překvapení pokračuje, teplota klesá, a když se na Hradec snáší noc, voda padá dál.
Vyprahlé stepi jižní Vysočiny nastavují tvář a v tichosti země se počínají oživovací děje, co ústí v krajinu zelenou a svěží.
Nedělní ráno tě pozve k Blažejovu. Běžíš ke trati alejí s ovocnou příchutí, silnicí zatím připomínající osamělou pěšinu, vlaky i auta ještě spí. Obraz krajiny i její vůně se změnily. Po žních pole pokosená i zaoraná, žluté listí na krajích cest. Duby přebírají pochodeň roku a na mnoha místech už hoří babím létem.
U vsi se všechno spojí v živou skutečnost. Dotváří ji Slunce opatrně prostupující oblohu.
Náves i kostel vítají čas, kdy si mohou znovu hrát na září. Zrychlené zpomalí a místní svět je blízko těm, kteří tu žijí.
Ještě pár srpnových dnů však čeká v záloze! Tak zvýšit výkon a hezky do kopce k Ratmírovu. U rybníka doposud lidé jsou a voda hřeje.